London

Huvudstaden i Storbritannien ligger i riksdelen England och heter London. Från början hette staden Londinium och var då huvudstad i den romerska provinsen vid namn Britannia. I London finns runt 9 miljoner innevånare och är ett av det största finansiella centrat i världen.
Här nedan har vi satt ihop några av de sevärdheter man bör uppleva när man besöker London:
⦁ House of Parlament och Big Ben, Parlamentshuset och klocktornet Big Ben är kanske det mest kända riktmärket när man ser på Londons sevärdheter och attraktioner och är nog den som lockar flest besökare årligen. Första gången som klockan ringde var 1859 och det var efter att parlamentshuset stod uppe igen efter en stor brand året innan. Det går guidade turer i parlamentshuset som är värda att följa med på.
⦁ Westminster Abbey, här har de brittiska kungligheterna fått sin kröning ända sedan 1000 talet. Denna gotiska kyrka är mycket vacker och finns nu även på UNESCO:s världsarvslista. Kungliga bröllop har också tagit sin plats här som till exempel så hölls bröllopet mellan Prins William och Kate år 2011. Det sker också begravningar här och inte bara kungligheter utan även kända stora män som Charles Darwin, Isaac Newton och Charles Dickens. Det är inga problem att gå in i kyrkan och uppleva all den underbara interiören men en guidad tur är att föredra. Dessutom finns här ett museum som kan vara värt ett besök.
⦁ Buckingham Palace, detta är en av de absolut populäraste sevärdheterna i London. Bara att se palatset utifrån är en upplevelse men vill man se något extra så bör man uppleva ”Changing of the Guard” ceremonin. Denna hålls varje dag sommartid och vintertid så hålls det varannan dag (kan dock ställas in vid dåligt väder). Sommartid så går det även guidade turer inne i palatset.
⦁ Madame Tussaud´s, Här finner man världens absolut största uppsättning av vaxdockor och modellerna är vår tids filmkändisar, artister, kungligheter, atleter, politiker och poeter. Nu finns det faktiskt över 400 stycken dockor och alla i naturlig storlek. Dessutom finns The Chamber of Horrors för den som gillar lite mer skräck, här finner man avbildningar på blodiga huvuden, avrättningar och historiska mördare som till exempel Guy Fawkes och Adolf Hitler. Museet öppnade sina dörrar för nästan 200 år sedan och är ett mycket populärt mål.

Paris

Frankrikes huvudstad heter Paris och staden ligger mycket vackert vid floden Siene och dess namn var från början Lutetia då staden grundades av romarna. I staden bor drygt 11 miljoner människor och är en av världens mest besökta städer och här nedan ser vi några orsaker till detta.
⦁ Eiffeltornet, detta är troligtvis det mest kända landmärket i hela Frankrike. 1889 var den stora världsutställningen och tornet uppfördes då. Det var länge världens högsta byggnad med sina 324 meter och antalet besökare på år beräknas till hela 6 miljoner. Man kan ta hissen till toppen eller så kan man faktisk ta trapporna. Inne i tornet som innehåller tre våningar finns det restauranger som har michelinstjärnor, skridskobana på vintertid och souvenirbutiker förutom då den otroliga utsikten över Paris.
⦁ Louvren, detta museum är ett av de mest välbesökta och kända i världen och här hänger berömda tavlor som Venus de Milo och Mona Lisa. Det är ett jättestort museum med över 35 000 konstverk och hela 380 000 föremål. Det går dagligen guidade turer och det är att rekommendera tillsammans med ett par bekväma skor.
⦁ Champs-Élysées, detta är en boulevard som är två kilometer och det sägs att den är den vackraste i världen. Här kan man shoppa då det finns massor med exklusiva butiker längs gatan. Men det är väldigt mysigt att bara ta en promenad och se på statyer och träd och kanske stanna till vid någon av restaurangerna för en bit mat och kanske ta en biofilm på någon av biograferna efter. I ena ändan av gatan står en stor obelisk som stått i det egyptiska templet i Luxor och i andra änden står Triumfbågen.
⦁ Triumfbågen, ligger som sagt i ena änden av Champs-Élysées och är ett motiv som är välkänt för Paris, bågen är 50 meter hög och har otroligt vackra utsmyckningar och skulpturer. Den stod färdig 1836 efter 30 års byggande och är ett minne från den franska revolutionen och Napoleonkriget. Under bågen finns även den okände soldatens grav som blev en symbol för att som stöp i det första världskriget. Det går även att ta en promenad i 284 trappsteg upp i monumentet och det ger en fantastisk utsikt över Paris. Platsen har även kallats stjärnplatsen för att man ser därifrån de tolv avenyer som går från Triumfbågen och bildar en slags stjärna.

Rom

Huvudstaden i Italien är Rom och den var även huvudstad i romarriket under antiken. Inne i staden Rom finner man även Vatikanstaten. Invånarantalet i Rom ligger runt 3 miljoner. Staden har också kallats den eviga staden och här ser vi några sevärdheter man bör uppleva när man är här.
⦁ Colosseum, det riktiga namnet på denna är egentligen Den Flaviska Amfiteatern och invigdes redan år 80 av kejsaren Titus och var Romarrikets största arena. Här brukade över 50 000 åskådare se på strider mellan gladiatorer och kamp med vilda djur. 2007 så utsågs arenan till ett av de sju nya underverken i världen.
⦁ Spanska trappan, det riktiga namnet på trappan La Scalinata della Trinità dei Monti och kyrkan med samma namn förenas av trappan. Nedanför trappan finner man torget piazza di Spagna och trappan invigdes år 1725 och blev en plats att samlas vid för intellektuella och konstnärer. Idag är det också en mötesplats för många och är en av stadens mest besökta sevärdheter. Åker man hit på våren så hålls en av världen mest välkända blomsterutställningar här.
⦁ Fontana di Trevi, fontänen som är insprängd mellan flera trånga gränder och är tillverkad i marmor och stod klar i 1700 talets mitt. Vattnet i fontänen kommer från en akvedukt som heter Virgo som byggdes för över två tusen år sen. Fontänen är också känd i filmen värld och kanske främst för La Dolce Vita där Anita Ekberg vadar i fontänen. Det finns också en sägen om att om man kastar ett mynt i fontänen så försäkrar man sig om att kunna återse Rom.
⦁ Pantheon, detta är ett tempel tillägnat alla gudar och är numera den bäst bevarade byggnaden från antiken. Redan år 125 uppfördes den av kejsaren Hadrianus. Kupolen på Pantheon är ännu idag världens största kupol i murverk.
⦁ Peterskyrkan, denna kyrka hade sin invigning 1626 och var ett bygge som tog hela 120 år att slutföra och är idag den största kyrkan inom kristendomen.
⦁ Sixtinska kapellet, detta kapell används när det är konklaver och är privata kapell för påvarna. Det stod färdigt i 1400 talets slut och byggdes på uppdrag av påven Sixtus IV som även namngett kapellet. Kapellet är dekorerat med freskomålningar av konstnärerna Toscana och Umbrien och taket är målat av ingen mindre än Michelangelo. Detta tog honom 4 år. Närmare 4 miljoner människor besöker museerna och kapellet i Vatikanen årligen och det är strängt förbjudet att fotografera därinne. Kan vara värt att tänka på.

Barcelona

Barcelona är huvudstad i Katalonien i Spanien och innevånarantalet runt 5 miljoner och detta är den näst största staden i Spanien men kan störst när det kommer till turister. Här kommer några sevärdheter värda att se när man besöker Barcelona.
⦁ La Sagrada Familia, denna otroliga byggnad har en helt egen struktur och häftiga dimensioner, formen får en att tänka på ett latinskt kors och är mest känd för de tunna torn som höjer sig närmare 100 meter upp i luften och topparna är av keramik.
⦁ CosmoCaixa, detta är ett naturtekniskt museum som blev utsedd till Europas bästa museum år 2006, här inne finns ett planetarium, en regnskog och Toca Toca där man kan klappa fiskar, sjöstjärnor och ökenmöss.
⦁ Casa Mila (La Pedrera), översatt till stenbrottet på svenska byggdes mellan åren 1906 och 1910 av Gaudi och är ritat som ett slags lägenhetshus som från starten skulle innehålla två stycken ramper inomhus och detta för att de som bodde där skulle kunna köra fram sina bilar hela vägen upp och fram till sin dörr till lägenheten. Det blev inte genomförbart och det byggdes senare ett garage istället vilket i sin tur blev Barcelonas första.
⦁ Museu Picasso, Picassomuseet är det konstgalleri i Barcelona som är överlägset mest besökt. Här visas mest has tidigaste verk men det finns även lite delar som visar has senare produktioner också. Alla hans verk här står i kronologisk ordning vilket betyder att man kan följa hela utvecklingen som denna otroliga konstnär gjort.
⦁ Camp Nou, detta är helt klart en av Barcelonas mest besökta attraktioner, detta är dessutom en av världens absolut största stadion. Camp Nou stod färdig 1957 men när Spanien 1982 höll i världsmästerskapen i fotboll så byggdes den ut och kan idag ta emot 100 000 människor i sin publik. Camp Nou är hemmaplan för ett av världens populäraste fotbollslag Barcelona FC som har nästan 200 000 anhängare. Här finns även fotbollsklubbens museum som kan vara värt ett besök eller varför inte passa på att se en av deras matcher.
⦁ Parc de la Ciutadella, den gröna lungan i Barcelona. Denna park är en oas mitt i det annars hektiska Barcelona och är perfekt för att bara njuta av vädret och varva ner en smula. Här finns även Arc de Triomf en triumfbåge och innan parken blev park så stod är en fort som hette La ciutadella som byggdes för att ha utsikt över staden. Här finns även ett zoo museum en botanisk miniträdgård med café, ett vattenfall av Gaudi och Kataloniens parlamentshus.

Venedig

En stad belägen i nordöstra delen av Italien och vid en lagun vid sidan av det Adriatiska havet och en av de mest romantiska platserna i världen är Venedig som är belägen i regionen Veneto och är där huvudstad. Lagunen i Venedig hamnade 1987 på världsarvslistan och här har vi lite fler sevärdheter i Venedig.
⦁ Gondoltur, detta är väl en prioritet etta när det kommer till Venedig. Dessa kanaler är välkända med sina romantiska gondolturer och åker man till Venedig så är detta ett måste.
⦁ Musica a Palazzo, är man ett fan av opera eller klassisk musik så bör man gå hit då detta helt klart kommer ge dig en oförglömlig upplevelse. Operahuset är byggt under 1400 talet och med en lång historia bakom sig. Det är väldigt fina och vackra rum i operahuset med takmålningar och otaliga dekorationer. Golvet i kapellet är lagt med rötter från oliver och dörrarna är med inlagt valnötsträ och handtag av brons som är vinbladsformade.
⦁ Rialto marknaden, detta är en av de äldsta marknader som finns i världen och startade redan 1097 efter Kristus. Här kan man hitta fisk och grönsaker men bara att komma hit och sitta på ett av caféerna och bara insupa den härliga atmosfären är supertrevligt. Dessutom finns här souvenirbutiker med massor av lokala hantverk.
⦁ Dogepalatset, Venedigs härskare Dogen bodde här och detta palats byggdes redan under 1300 talet. Under åren som gått så har det byggts på och renoverats i omgångar och därför kan man se massor med olika arkitektur stilar. Inne i palatset finner man vägg och takmålningar utöver det vanliga och är man intresserad av arkitektur, historia och konst så är det ett måste att besöka detta palats när man är i Venedig.
⦁ Campo di Santa Margherita, detta torg är livligt dygnet runt i stort sett och bästa tiden att besöka torget är vid skymningstimmarna. Bara kom hit sitt ner och ta en drink eller en kaffe och bara titta på myllret av folk. Här finner man massor av barer och restauranger och har kommit att bli en samlingsplats för universitetets ungdomar bland annat.
⦁ San Marco Basilikan, Venedigs äldsta kyrka som faktiskt härstammar från 1100 talet och är extremt vacker med sin guldmosaik och stora kupoler. Den övre delen av väggarna och även taket är fullkomlig täckta i mosaik som är på en yta över 8 000 kvadratmeter. Inte bara inne i kyrkan är det vackert utan även runt omkring kyrkan finns det skulpturer och målningar. Denna kyrka är verkligen i en klass för sig och värt ett besök.

Costa del Sol

Den spanska solkusten eller Costa del Sol som den heter på spanska är en kustremsa i Andalusien som sträcker sig från Manilva i väster till Nerja i öster. Kustremsan är hela 20 mil lång och här ligger massor med kända orter så som Malaga, Torre del Mar, Torremolinos, Velez-Malaga, Fuengirola, Benalmadena, Marbella, Mijas, San Pedro och Estepona. Det finns en uppsjö med golfbanor här och därför har även kustremsan kallats för Costa del Golf.
⦁ Cuevas de Nerja, En av Costa del Sols absolut mest berömda sevärdhet är dessa grottor som ligger cirka 5 kilometer från Nerjas Centrum och det är Europas största system av grottor. De upptäcktes så sent som 1959 och genom dess grottmålningar och de fynden som gjorts så har det framgått att dessa grottor var bebodda mellan 25 000 före Kristus ända fram tills bronsåldern. Dessa grottor är ett måste se om man är i trakten av Nerja.
⦁ Balcon de Europa, det man inte heller bör missa om man är i Nerja är Balkongen mot Europa och detta är resterna av en fästning och uppfördes som ett skydd mot pirater. Denna plats ger en enorm utsikt ut över medelhavet och även bergen. Detta har blivit Nerjas stolthet och mötesplats.
⦁ Museo del Bonsai, detta museum ligger mitt i Marbella inne i Parque Arroyo de la Represa och är en underbar plats för alla som gillar konstverk. Här inne har man runt 300 miniatyrträd och dessutom vackert skulpterade stenar från Torcal som ligger i Antequera norr om Malaga. Museet hade sin start 1992 och träden är mellan 30 år och hela 500 år gamla.
⦁ Gamla stan, i Marbella är ett helt underbart ställe att vandra på. Här är det trånga gränder och rätt som det är så dyker det upp ett litet torg med uteserveringar perfekt för en fika. Affärerna som finns längs gatorna är genuina och små. Och mitt i hjärtat av gamla stan ligger Los Naranjos Plaza (Apelsintorget) här växer apelsinträden tätt och torget är fyllt med uteserveringar och restauranger. Gamla stan är verkligen något att besöka när man är i Marbella.
⦁ Puerto Banus, Gamla stan i Marbella är genuint och charmigt så är Puerto Banus raka motsatsen här är det exklusivt och vräkigt och att bara åka till den här hamnen och se på alla enormt påkostade båtar och sportbilar är en upplevelse. Men vill man äta, dricka eller handla här så bör man dock ha stora plånboken med sig.
⦁ Paseo Maritimo, Denna strandpromenad går hela vägen från den gamla fiskhamnen och hela 7 kilometer rakt västerut till just Puerto Banus. Längs hela promenadstråket ligger det inte bara stranden utan massor av tapasbarer och restauranger.